Folytatólagos étrend a karanténban

Főzz kevesebb melóval, jó munkaszervezéssel

Aki eddig spontán döntött az aznapi vacsoráról, annak nagyon sokkoló lehet, hogy most napi 4-5 étkezésre kell készülni.
Sajnos ezt most nem lehet megúszni, muszáj tervezni!


Nálunk a "folytonos étrend" elég régi ismerős, mivel az egyetlen családi étkezés, amihez ragaszkodom, az a közös vacsora...

Kezdjük az alapoknál:

 

 Mekkora adag kell?

Kicsiknél a gyerek keze nagyon jó mértékegység. Arra gondolj első körben, hogy az emberi gyomor kb akkora, mint a két saját öklünk összetéve. Ugye milyen kicsi???? Ne várd a gyerektől, hogy ennél sokkal többet egyen. És pont emiatt ne is csodálkozz, ha 2-3 óránként éhes! Az a normális, ha nem eszik túl sokat, viszont azt elég gyakran!
A felnőttekre is vonatkoznak a fentiek, egy étkezésre kb 30-35dkgos adaggal lehet számolni. Ez alakulhat többféleképpen, pl lehet a hús a több, lehet a köret több, ha pedig van leves, akkor simán elég a "féladag" is. Ha pedig desszert is van... Nem is mondok többet!

Miből mennyi egy adag?

Krumpli: felnőtteknek 3 közepes szem, gyerekeknek 1-2 közepes
Rízs: kb egy maréknyi - felnőtteknek 5dkg (ez megfőzve 15dkg!), gyerekeknek 2-5dkg
Tészta: kb két maréknyi - felnőtteknek 5-8dkg, gyerekeknek 2-5dkg
Hús: ujjnyi vastag, tenyérnyi szelet - felnőtteknél 15-20dkg, gyerekeknél 10-15dkg
Leves: felnőttnek 2 merőkanál, gyereknek 1 merőkanál


Mennyi étkezés legyen?

Az óvodásoké 1600-2200kcal között van, azaz pont ugyanannyi, mint egy felnőtté. De ugye a gyomra nem ugyanakkora, ezert egyszerűen belátható, hogy több étkezésre szét kell bontani a mennyiséget.
Emiatt van, hogy akár 5-6 étkezés is lehet egy nap.
Itthon általában követem az óvodai étkezéseket is, azaz tízóraira valami megkent kenyér, tej alapú itallal, kétfogasos ebed, uzsonnára szendvicsfele van zöldséggel, teával. Ezekhez jön a reggeli, a második uzsonna (rágcsa), és a vacsora.

 

Folytonosság

A folytonosság kialakítása az egyik alapszabály. Ez azt jelenti, hogy az azonos alapanyagokat tartalmazó ételeket egymáshoz közeli napokon készítjük, de méginkább a maradékot használjuk fel.
Pl az első nap tízóraija a második napon uzsonna, a nagyobb munkákat csoportosítjuk illetve az ebéd maradékából pedig egyszerűen keszíthetünk egy új fogást.
Ha van a mélyhűtőben hely, akkor az első héten főzzünk többet, és adagonként fagyasszuk le a fogásokat, így a későbbiekben lesz mihez nyúlni. Az is jó megoldás, ha "alapokat" készítünk, pl pirított hagymán félig megpároljuk a húst (fűszerek nélkül), és így fagyasztjuk le. Ebből 1-2 hét múlva paprika, kömény és só hozzáadásával pörkölt készülhet, de ha vágunk hozzá zöldségeket, akkor leves is lehet belőle!

Összeállítottam egy heti étrendet, megpróbálom ezen keresztül érthetően elmagyarázni, és példákon keresztül megmutatni, hogyan tudjátok összeállítani a saját heti menütöket.

1. Nap

Reggeli Natúr joghurt, zabpehely, lekvár
Tízórai Májkrémes kenyér
Ebéd Zöldségleves, sült csirke, steak krumpli
Uzsonna Vajas kenyér répaszeletekkel
Rágcsa 1 alma, 1 marék mogyoró vagy más olajos mag
Vacsora Sült csirke, saláta

 

Ebédre a levesből dupla adagot főzzünk, és a felét tegyük el másnapra. A sült csirkéből is dupla adagot készítsünk, így a vacsorához csak salátát kell csinálni. A krumpliból annyit főzzünk, ami a mai ebédre és a holnapi két étkezésnyi rakott krumplihoz kelleni fog. Az uzsonna répaszeleteit a zöldségleves készitésénél legyártjuk, eggyel több répát kell csak meghámoznunk, és felszeletelnünk. Ha bedobozolva betesszük a hűtőbe, délutánig semmi baja nem lesz, és nem kell pluszban dolgozni vele.

2. Nap

Reggeli Natúr joghurt fahéjas almával, mazsolával
Tízórai Zsömle tojáskrémmel
Ebéd Zöldségkrémleves, rakott krumpli
Uzsonna Májkrémes kenyér
Rágcsa 1 körte felkockázva, kevés zabpehellyel megszórva
Vacsora Rakott krumpli



A reggelinél a tegnapi alma maradékát használjuk fel. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy lesz maradék, akkor érdemes fejenként 1-2 gerezdet kimenteni másnapra.
A tízórai készítésekor nem csak egy tojást főzünk, hanem annyit, amennyi a két étkezésre elegendő rakottkrumplihoz kell. A krumplit megfőzhetjük előző nap is, ées akkor ma mar csak szeletelni kell. A zöldségkrémleves a tegnapi leves leturmixolva, tányéronként 1 evőkanál tejszínnel dúsítva. Külön főzni nem kell, a melegítés elég.
A tegnapi tízórai májkrémes kenyere nem is tűnik ismétlésnek, hiszen annyi minden történt már azóta...

3. Nap

Reggeli Natúr joghurt, zabpehely, körte
Tízórai Vajas kenyér lekvárral
Ebéd Borsóleves, nuggets rízzsel
Uzsonna Párizsis zsömle
Rágcsa Almás muffin
Vacsora Sült hús zöldséges rízzsel

 

Igen, a reggeliben lévő körte előző délutánról van.  A nuggets legyen jó minőségű, minél magasabb hústartalmút válasszunk!
A muffin készítésénél annyi almát reszeljünk, hogy másnap reggelihez is legyen belőle. Ha frissen megszórjuk zabpehellyel, az reggelre megduzzad.
Vacsoránál az ebédhez készült rízst dúsítjuk azokkal a zöldségekkel, amik a borsólevesben is voltak. A húsból két étkezésre elegendőt süssünk.

4. Nap

Reggeli Reszelt alma zabpehellyel megszórva
Tízórai Gyümölcsjoghurt, vagy natúr joghurt lekvárral
Ebéd "Pulled" sült, bundázott rízsgolyókkal
Uzsonna Zöldfűszeres túrókrém, kenyér
Rágcsa kígyóuborka + paradicsom
Vacsora Pörkölt tésztával v. nokedlivel


A reggeli joghurt átkerült a tízóraihoz, igen. Egy kis változatosság nem art :)
A pulled sült a tegnapi sült husi széttépkedve. A rízsgolyók? A zöldséges rízsbe beleütünk egy tojást, gombócokat gyúrunk belőle, majd ezeket bepanírozzuk, megsütjük. Tulképpen ugyanaz a kaja, mint az előző napi vacsora - de mégsem...
A túrókrém nagyon egyszerű: a túrót tejföllel vagy natúr joghurttal kikeverjük, bele pici só, zöldfűszerek ízlés szerint. Annyit csináljunk, hogy holnap a töltött gombához elég legyen.
Pörköltből 5-6 étkezésre való adagot készítsünk! Ha van lehetőségünk, és az időjárás is engedi, akkor egy bográcsozás tökéletes megoldás lehet. Ez programként is tökéletes egyébként.
(Tipp a szükséges hús mennyiségének kiszámolásához: 1 étkezés adagja felnőttek 15dkg, gyerekeknek 10dkg hús, azaz egy étkezéshez két felnőtt és két gyerek esetén 0,5kg hús kell. Hat étkezésnél ez 3kg húst jelent) A kész pörköltet osszuk el 6 felé, 3-4 adagot fagyasszunk le.

5. Nap

Reggeli Rántotta
Tízórai Natúr joghurt
Ebéd Gulyásleves, zabkása
Uzsonna Vajas kenyér répaszeletekkel
Rágcsa Zabpuding
Vacsora Túrókrémmel töltött gombafejek, rízs

 

A tegnap készült pörkölt lesz a gulyásleves alapja. Zöldségpucolásnál hámozzuk meg az uzsonnára szánt répákat is.
A zabkása szarul hangzik, de ha zabpehelylisztből készítjük, az állaga már nagyon hasonló lesz a tejbegrízhez. Pohárkákba töltve, hidegen pedig zabpudingként kifejezetten csábító is lehet. Ha elég elvetemültek vagyunk, a forró zabkása harmadába keverjünk kakaóport, így tudunk foltos pudingot is csinálni ;) A zabkásából 3 étkezésre elég adagot készítsünk, a rízsből 2 étkezést számoljunk!

6. Nap

Reggeli Zabpuding
Tízórai Szalámis zsömle
Ebéd Húsleves, rizseshús
Uzsonna Maci sajt, kifli, paprika
Rágcsa gyümölcs + olajos magvak
Vacsora Rakott zöldbab

 

Ezen a napon két adag pörköltre és két adag rízsre lesz szükségünk, az egyik adag pörit bekeverjük a tegnapi megfőzött rízzsel, a másik adagból és a rízsből pedig az esti rakott zöldbab készül el. 

7. Nap

Reggeli Natúr joghurt, kukoricapehely
Tízórai májkrémes kenyér
Ebéd Palócleves, palacsinta
Uzsonna Párizsis zsömle + uborka
Rágcsa Körte felkockázva, zabpehellyel megszórva
Vacsora Hortobágyi palacsinta

 

Előző napról a zöldbab maradékát felhasználjuk a leveshez. A palacsintából annyit süssünk, hogy estére is maradjon. egy adag pörköltöt villával szétnyomkodunk, tejfölös habarással átforraljuk, ez lesz a tölteléke

 

Miből mit lehet készíteni?

A lista kb végtelen, az alábbiak nálam beváltak:

1) Krumpli
főtt krumpli -> krumplipüré -> krokett
                 -> krumplis gyúrt tészták, pl krumplis lángos, burgonyás kenyér
héjában főtt krumpli -> rakott krumpli
                             -> krumplisaláta -> majonézes krumpli

2) Rízs
Párolt rízs -> zöldséges rízs -> rízsgombóc
                -> rizseshús -> rakott zöldség

3) Lencse
párolt lencse -> lencsesaláta
                   -> lencsefasírt
lencsefőzelék -> lencseleves

4) Tejbegríz
Tejbegríz -> grízpuding
              -> rántott tejbegríz (keményre főzött tejbegríz ujjnyi vastagra felszeletelve, panírozva, sütve, fahéjas cukorral megszórva)
              -> túrógombóc (kihűlt sűrű tejbegrízt túróval összekeverjük, gombócoljuk, pirított morzsába forgatjuk)

5) Besamel mártás
mártás + sajt ->sajtmártás -> mac&cheese (sajtmártást tejszínnel higítjuk, és szarvacska tésztát ebben főzünk meg) -> rakott tészta (tűzálló tálba töltjük, a tetejére sajtot reszelünk, megsütjük)
mártás + zöldborsó + fűszerek -> borsófőzelék
mártás + tojássárgája + vanília + cukor -> vaníliapuding

 

Remélem a példa és a tippek beindították a fantáziád, hogyan szervezd meg a karantén alatti menüt. Ha ráérzel a technikára, akkor a későbbiekben is segítségedre lesz majd!

Jó főzőcskézést!

 

Kriszta

 

Borítókép: Dmitry Zvolskiy from Pexels